Відчуйте Грузію на смак!

Posted on

Наступний день, 2-го вересня, ми все ще були у Батумі і поставили собі за мету відвідати Ботанічний сад, оскільки начитались про нього багато чудових відгуків.
Але окрім як розповіді побаченого, хочу в цій статті поділитись з вами смаками цієї країни, адже кожна страва, яку я спробувала у Грузії викликала у мене суцільний захват.
З самого ранечку ми вирішили організаційні питання щодо нашого переїзду в наступне за графіком місто (про це незабаром) і прийняли рішення зупинитись десь випити кави (на щастя в нашій компанії всі кавомани) і поласувати хачапурі, адже область Ажджарії в якій розташоване Батумі славиться як батьківщина цієї відомої страви.
Крокуючи вулицями нашу увагу привернула довга черга людей біля непомітного маленького кафе з пластиковими столиками на дворі. Зацікавлені ми підійшли ближче і побачили найрізноматніший контингент в черзі: бабусі, круті дядьки, священики, матері з дітьми, усі вони брали зі собою різні свіжоспечені вироби.
Подумавши, що місцеві щось та й знають ми й собі стали у цю чергу, навіть не знаючи що ми придбаєм, а коли її вистояли то довідались, що вони готують просто при нас свіженькі хачапурі, тож ми їх тут же замовили. В придачу ми дізнались, що вони ще й готують каву по-турецьки, тож розташувавшись за столиком ми очікували на наше замовлення.

Кава по-турецьки… без зайвих вагань можу сказати, що випита мною тоді кава була однією з найкращих випитих за життя!
Хачапурі – це наче хліб, запечений зі сиром. Ті, що ми їли містили три види сиру. Це було неймовірно!
На жаль ні місця розташування, ні назви цього закладу назвати не зможу, однак моя вам порада: у чужих містах завжди спостерігайте за місцевими жителями – вони щось та й знають. В даному випадку ми дуже виграли, що помітили цю чергу.
А після такого ситного перекусу ми на маршрутці поїхали до Ботанічного саду (до слова кажучи – вартість маршруток запитуйте коли сідаєте, вона варіюється в залежності від відстані, оплата при виході).
Ботанічний сад величезний (113 га) і грандіозний. Піднімаючись в гору ви маєте нагоду любуватись не лише різноманітними рослинами, а й незрівнянними морськими пейзажами. Тож не зажміть грошей і будучи в Батумі неодмінно відвідайте – воно того варте.

Проте зауважте: сад величезний, а дороговказівники походу там розставляв якийсь олень, ми слідкували за ними і кілька раз загубились. В результаті вийшли не на головному вході, а десь в селі, тож мимо кукурудзників і корів, що паслись, ми перли до траси, доки не зупинилась машина з дідусем за кермом, що пропонував нам під’їхати. Спочатку ми вагались, але фраза «Милый девушка, ради Бога, садитесь! Мне ничего от вас не надо! Я только довезу до дороги, ити очень далеко!», тож ми пристали на цю люб’язну пропозицію, а далі пинили маршрутку, яка довезла нас до міста.
Тепер читайте уважно: будучи в Батумі неодмінно йдіть на канатну дорогу! Чуєте, неодмінно!! Ви потрапите на самісінький вершечок, звідки видно місто в усій його красі і усвідомите для себе, що закохались в нього. Ми потрапили якраз коли сутеніло і місто спалахувало вогнями. Я ніколи не забуду цього видовища…
Наша остання вечеря була дуже символічною – ми прощались з Батумі.

Обрали ресторанчик одразу поруч з нашим хостелом. Тому запам’ятовуйте: Батумі, вул.Лермонтова, 24, по ліву руку вулиці ресторанчик, назва на грузинській, можете перепитати «ресторан дяді Колі» – так його знають усі.
Тепер в деталях що ми їли:
Холодна страва: баклажани під соусом баже. Це такий густий горіховий соус, при чому коли я замовляла дівчата не були ентузіастами і казали, що лише скуштують. Ага, як спробували відчули яка то смакота! Будучи у Грузії – ласуйте!
Гарячі страви:
Чашушулі – молочна телятина (себто та, яка не знала, що таке трава, бо харчувалась виключно молоком матері) тушкована в томатному соусі зі спеціями. Жувати страву навіть не доводилось – ця смакота тане в роті.
Купати – ковбаски із нутрощів (нирки, серце, печінка) запечені в печі, їдяться зі соусом ткемалі (кисленький, готується з дикої аличі)
Оджахурі з грибами – запечена в особливих спеціях картопля з грибами, так само з соусом ткемалі.
До цього всього вино Сапераві. Проблема вечора: від захвату всього, що ми попробували в нас в роті творилось казна що, смакові рецептори вибухали від насолоди!
І найважливіше: на десерт келих Кіндзмараулі.
Грузинське червоне напівсолодке вино. Божественний напій. За все моє життя не пила нічого кращого. Досі не можу забути того вечора і того вина.
Як будете – пробуйте, не заощаджуйте грошей на вині і їжі, бо в Грузії вони неперевершені! Відчуйте Грузію на смак!

30.09.2015

Ненажера 🙂
Ольга Врублевська

4 responses »

  1. Вам вже пора починати книгу писати про подорожі типу “Поради мандрівникам від Врублевської”. Можна в електронному варіанті з алфавітною навігацією по країнам, такий собі мануал в форматі .chm наприклад. Його можна оновлювати, і завантажувати кожен раз новішу версію для скачування. Так просто зручніше буде шукати інформацію тим, хто планує десь подорожувати.

    Відповідь
    • Олександре, дякую!
      Це чи не найбільша похвала для мене! 🙂
      На правду кажучи, давно планую упорядкувати всі записи щодо мандрівок з цього блогу, однак постійно не доходять руки.
      Якось це зроблю 🙂

      Відповідь
  2. Сповіщення: Вина забагато не буває | опосередкована щирість

  3. Сповіщення: Іще одна рудоволоса промайнула | опосередкована щирість

Напишіть відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s

Дамітріанство

Протестантська етика і дух Макіавеллі

zarazko

Just wordpress and nothing more

zentravelblog

Дорога до себе є головною.

Books & Lights

Write hard and clear about what hurts. Ernest Hemingway

Demyan Danylyuk

Міста. Простір. Транспорт. Деталі. Думки і люди

Дипломат

Блог про бюджетні подорожі Європою і не тільки

N.Sh.

навіяне жіночими парфумами

DumkaUa

Вільна Думка Вільної Людини

Нотатки по ходу

Маленькі відкриття, які краще записати, ніж відкривати знову

UaBanker

Про фінанси і не тільки

Bike Traveller's Blog

Подорожі, фотографії, роздуми

yulitravel

подорожі з книжками і кавою

Непублічні історії

розказані вголос

Проза і публіцистика

Блог про книжки, людей та час

N! думок

n->∞ (Я спраглий до знань)

Ola life

розмови із собою

%d блогерам подобається це: